Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Hidden

Hidden

| ceramic design, porcelain
| 2021
| photo by Lóránt Hegedűs, Barbara Tombor

Moholy-Nagy University of Art and Design, Budapest, 2021
Professional Consultant: Edit Kondor, Tímea Antalóczy, Zsuzsa Bokor, Monika Csák, Angéla Góg, Márton Tombor
Chef: Márton Tombor
_

With my diploma project I designed a ceramic tableware collection for the Embassy of Hungary in The Hague. The gastronomy in diplomacy is characterized by fine dining trends in the level of serving, materials and ingredients.
In my diploma thesis my goal is to map and summarize the typical gastronomy, object culture, functionality, and contemporary needs that appear in the field of serving.
With my tableware design I solve current serving difficulties of the chefs working in Missions by creating easy-to-combine, clean surfaces that encourage creativity and give space for free work.
The tableware concept has a narrative side. It deals with the worldwide outstanding Hungarian medicinal water culture.
The shape of the pieces evokes different water surfaces and wave movements refers to medicinal waters hidden in the glaze.
_

A diplomamunkámmal egy terítékről és ételről szóló, valós igényeken alapuló kerámia tervezői feladatot valósítok meg a hágai Magyar Nagykövetség számára. Kiindulópontként szolgál, hogy a jelenlegi étkészletek és a kiegészítők nem követik azonos ütemben a diplomáciában előforduló gasztronómiára jellemző új ételtrendek és kortárs tálalás világát. Az elméleti munka során az asztalnál megjelenő ételek, a tárgykultúra, a funkcionalitás és a kortárs igények feltérképezése és összefoglalása a célom, míg az étkészlettel a külképviseleteken dolgozó séfek jelenlegi, tálalással kapcsolatos nehézségeit oldom fel, kreativitást ösztönző, könnyen kombinálható, tiszta felületek létrehozásával. 

A diplomáciai társalgás igényeinek kielégítése érdekében a készlet narratív többlettel rendelkezik. Társalgási alapként, a nemzetközi környezetben, turisztikai szempontból is elismert és kimagasló hazai ásvány- és gyógyvíz kultúrával foglalkozik. A tárgyak eltérő vízfelületeteket, hullámmozgást előhívó formavilága a mázban elrejtett különböző ásvány- és gyógyvizekre utal. 

A mázkísérletek érdekében a diplomaidőszak során az ország különböző pontjairól 17 különböző ásvány- és gyógyvizet gyűjtöttem össze. A kísérletek során az eredetileg transzparens mázak kékes-zöldes árnyalatot kaptak. A különböző helyszínekről és eltérő forrásokból összegyűjtött vizek lelőhelyei minden esetben, a kísérleti darabokon és a végleges munkákon is felirattal jelölve vannak.

A készlet a „Hidden” (rejtett) elnevezést kapta. A szó reflektál a mázban rejlő forrásvizekre. A választott cím kérdésfelvető, beszélgetést indító hatása magában hordozza az „olajozó funkciót” mely fő kérdés volt az elméleti munka során, mindemellett a jelenleg használt, kézzel festett tányérokkal összevetve a díszítés és a mintázat eltűnik/rejtve marad, formai játékba alakul át.

_

Összegyűjtött vizek:
Budapest Rudas fürdő (Attila, Juventus, Hungária), Széchenyi fürdő (Szt. István kút), Egerszalók:
Nosztalgia fürdő, Eger: Török fürdő, Bükkszék: Salvus-víz, Mezőkövesd: Zsóry forrás, Bogács:
Termálfürdő, Parád: Szt. István forrás, Parádóhuta: Clarissa forrás, Hajdúszoboszló: Termálfürdő,
Sopron: Deák forrás, Balf: Zsolnay kút, Kőszeg: Hétforrás, Földsziget: Artézi kút, Hévíz: Hévizi-tó,
Gyomaendrőd: termálfürdő, Székesfehérvár: Csitáry ásványvizes kút

https://www.octogon.hu/design/kreativitast-osztonzo-nagykovetsegi-etkeszlet-es-iskolai-kozetkeztetes-hasznalatara-tervezett-targyc/