Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

APP-earance

APP-earance

| Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2022
|  „Herend tradicionális mintakincsét feldolgozó
egyedi lakberendezési dísztárgy kollekció tervezése”
| 2022

| Támogatói Együttműködés – Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. | Herend
| fotó: Tóth Martin

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj teret enged egy átfogó, önálló tervezői projekt megvalósítására, mindemellett a gyártói együttműködés eredményeként lehetőséget teremt a porcelán tervezés és a porcelánipari anyagismeret és technológia szakértelmének átfogó megismerésére.

Ösztöndíjasként, a tervezői munkámmal, a Herendi minta és formakincs tanulmányozását követően – fókuszálva a kutatás során kiválasztott/meghatározott részterületre, a tradíció és az innováció jegyében – az Apponyi-dekor előtti tisztelgés szimbólumaként egy 4 tárgyból álló kollekciót hoztam létre a Manufaktúra szakmai támogatásával.  A kollekció asztalközépnek megfeleltethető, mindamellett a négy elem különálló tárgyként is értelmezhető.  Az elméleti munka során a Apponyi-dekor történetének megismerése, a minta motívum-készletének feltérképezése, a színek és variációk összefoglalása volt a célom. A formatervezés az Apponyi-minta térben való kiterjesztésére fókuszált. A végső formák kialakítása során, legfőképp az Apponyi-dekor fő motívumának levél-részletével foglalkoztam, mely – mint egy új Apponyi-dimenzió – metszetként mind a négy tárgyban felfedezhető.

Herend az átgondolt formatervezés mellett a tárgyak kézzel való megfestésére is egyaránt büszke. Ennek értelmében a kollekció minden darabja kézzel festett, letisztult, az Apponyi-dekor térben és időben átívelő múltját figyelembe vevő, a formai koncepcióhoz illeszkedő dekorációt kapott.

 

Kapcsolódó narratív koncepció – festett vonal-dekoráció

Az elméleti kutatás során kirajzolódott számomra, hogy a tárgyaknak lehetőség szerint, valamilyen formában meg kell jelenítenie az Apponyi mintakincs több mint 90 évet átívelő történetét. A tervezés során 2 dekoráció irány fogalmazódott meg bennem. Az egyik lehetőség, hogy az eredeti Apponyi fő motívum díszíti a tárgyakat. A leggazdagabb dekorációt ebben az esetben a nagy-váza felülete kapja. Ez a klasszikusan Herendhez szorosan kötödő irány, mint terv jelenik meg a programban a festés kivitelezésére a folyamat során sajnos nem marad elegendő idő.
A továbbiakban a letisztult, többségében platina festést alkalmazó, egyvonalas motívum koncepcióját fejtem ki. A már említett “Apponyi dekoráció 90 évet átívelő történetét”, mint “idővonal” értelmeztem a dekoráció megtervezése során. A Herendi, gazdagon festett felületektől eltérően a 4 tárgy kevés dekorációs elemet tartalmazó, főként a formai megoldásokat kiemelő platina festést kapta. A nagy-váza, a levél-tál és a kör-kínáló esetében is megjelenik a tárgy metszetét előhívó vonal festés. Ezek a szigorú, egyenes rajzolatok a forma erősítésén túl az Apponyi minta síkból való térbe emelkedését tisztázzák a befogadóban. A színeket mellőző festés szándékos megoldás. Az Apponyi “burjánzását” nem a színekben, sokkal inkább a színváltozatokon belül is a dekor variálódásában (fő motívum, szórt motívum, girland megjelenése) és arányaiban mutatom meg. Összesen 177 variáció létezik ma, mely 12 féle színtváltozatot (arany, barna, bronz, fekete, kék, lila, narancs, purpur, sárga, színes, türkiz, zöld és ezek árnyalatai) foglal magába. A kör-kínálón felfedezhető platina ív, lánc-szerű színes osztása a 177 változat színek szerinti arányrendszerére utal. A legtöbb változat a zöld és a purpur színhez köthető (ebben az esetben a legnagyobb a platina ívből a színpontok által kiemelt szakasz). A kínáló szélére kifutó vonal ebben az esetben is egyrészről az Apponyi levél-metszet értelmezésére szolgál. A vonal a “purpur” színnel kezdődik el (majd fut ki), mely a feljegyzések szerint az első Apponyi dekor színe is egyben.
A tervezés során, mint “befoglaló keret” értelmeztem a platina színt. (Jelenleg a legnépszerűbb Apponyi-dekor tudomásom szerint a platina-türkiz változat, maga a platina használata illeszkedik a jelen értékesítés népszerűségi mutatóihoz.)

 

Tags: